Elefant Webb, er Joomla webbyrå, finns i Malmö. Här en bild av vackra Öresundsbron

Elefant Blogg

fredag, 25 mars 2016 11:09

HTTPS - ny rankingfaktor från Google

Google har infört ännu en faktor för att hamna högre i sökresultatet, nämligen SSL-certifikat för webbplatsen ifråga (HTTPS). Detta skedde den 6 augusti 2014. Det har än så länge ganska liten inverkan på rankingen i sökresultatet, men kommer  att bli en starkare rankingfaktor med tiden när fler hunnit skaffa HTTPS. Detta eftersom man strävar efter att webben ska bli så säker som möjligt.

Vad är HTTPS?

HTTPS ger säkrare webbplatser genom att informationen överförs krypterad. Banker och betalsidor på e-handelssajter har HTTPS för att skydda informationen som skickas, t.ex. kreditkortsnummer. Du kan se att webbplatsen är säker genom att det finns ett litet hänglås vid URL:en i adressfönstret.

Bör jag skaffa SSL för min webbplats?

I dagsläget verkar HTTPS endast ha en marginell inverkan på sökresultatet. Det finns många andra och starkare åtgärder att genomföra om du vill påverka din ranking på Google (som att ha kvalitetsinnehåll på webbplatsen).

Men säkerheten för webbplatsen ökar förstås radikalt med HTTPS-anslutning, och bara det kan kännas skönt.

Några fördelar med HTTPS

  • HTTPS verifierar att webbplatsen är den server som man avser att "prata med"
  • Eftersom HTTPS förhindrar manipulering från 3e part, stoppas man-in-the-middle-attacker, vilket gör din webbplats säkrare för besökare
  • HTTPS krypterar all kommunikation, inklusive webbadresser, vilket skyddar t.ex. webbhistorik och kreditkortsnummer

Även nackdelar med HTTPS

SSL medför ökade kostnader för din webbplats, och kan också göra din sajt långsammare. Det kan även kan uppstå vissa problem med HTTPS, inte minst i äldre webbläsare. Om det finns minsta fel någonstans – som inte ens behöver vara ett dugg farligt eller allvarligt – så kan det visas varningar vid adressfönstret, vilket kan skrämma iväg besökarna.

Min slutsats är att även om många webbplats-innehavare redan överväger att skaffa SSL-certifikat eller redan har gjort det, så verkar det inte vara något man absolut måste göra än så länge. Men med tiden när (om?) fler skaffat HTTPS och Google stärkt rankingfaktorn, så kommer det att bli viktigt.

 

torsdag, 24 mars 2016 08:01

Unikt innehåll höjer din webbplats

Att skriva bra copy för webben kräver både kunskap och tid. Du bör vara insatt i det ämne du skriver om och det tar en stund att få till det. När du är klar vill du förstås inte att någon annan ska kopiera din text och lägga in på sin egen webbsida som sitt eget innehåll. Det är både oetiskt och negativt för sökmotorerna.

Unikt innehåll viktigt för att rankas högt på Google 

Viktigt för positioneringen på Google är att din sida har unikt innehåll. Dubblerat innehåll är big nono. Google vill självklart att de som gör sökningar ska hitta bra och relevant unikt material, inte kopior. Därför nedvärderar de sidor som har kopierade texter, och det gäller både inom din egna webbplats och externa sajter. Du bör ha som riktmärke när du skriver text för din hemsida att den alltid ska vara unik och originell. Har du en webbshop så kopiera inte texterna från leverantören utan skriv om dem. I sämsta fall kan din sida annars straffas med att inte ens synas i sökresultatet. Skriv alltid dina texter från grunden, utan att kopiera vare sig från din egna hemsida eller någon annans.

Testa om någon kopierat dina texter

Här kan du kan testa om ditt innehåll finns kopierat någonstans på Internet: http://copyscape.com/

onsdag, 23 mars 2016 09:45

Nya turbosnabba Joomla 3.5 är här!

Joomlas utvecklingsteam (The Joomla! ProjectTM) har nu lanserat nya turbosnabba Joomla 3.5!

Det är ett förbättrat Joomla vi möter. Själv har jag blivit mycket glatt positivt överraskad av snabbheten i nya Joomla. Det stöder PHP 7, men även för de som kör PHP 5.6 går det betydligt snabbare än tidigare, enligt min upplevelse.

joomla35-forbattringar.jpg

Bör jag uppgradera min hemsida till Joomla 3.5?

Ja. Det är förstås inget tvång, men det är alltid bäst att köra senaste versionen av Joomla. Då kan du känna dig så säker det är möjligt och du har tillgång till senaste och bästa funktionalitet både när det gäller Joomla och tilläggsfunktioner.

Det är dessutom väldigt enkelt att uppgradera från J 3.4 till J 3.5 eftersom uppgraderingen stöds av Joomlas egen uppgraderingskomponent Joomla Update (=Joomla uppdatering) som gör det möjligt att uppgradera med ett klick när du befinner dig i backend (=administrationen).

Många förbättringar i Joomla 3.5

Senaste Joomla rymmer inte bara tekniska förbättringar så som stöd för PHP 7 utan har också många förbättringar av användarvänligheten.

Drag & släpp bilder

Det har t.ex. blivit enklare att lägga in en bild – du behöver inte längre först ladda upp bilden till servern utan du kan dra in bilden direkt in i texteditorn när du arbetar i en artikel/modul.

joomla-drag-drop.jpg

Räkneverk i kategorihanteraren

En annan förbättring är att du nu enkelt har överblick över antal publicerade/kastade/arkiverade artiklar i respektive kategori. Gå in i kategorihanteraren så ser du direkt hur det ser ut bland artiklarna.

En mycket bra förbättring, då det annars är lätt att förbise att soptunnan kanske är full med skräp eller att det finns artiklar som man glömt att avpublicera så att besökare som söker på Google inte ska hitta inaktuella sidor.

artikeloversikt.jpg

Det finns även andra förbättringar så som att det blivit mycket enkelt att ladda en modul i en artikel genom att klicka på knappen "Modul" istället för att som tidigare skriva in viss syntax.

Läs mer om förbättringarna här: Mer om Joomla 3.5

Hur uppgraderar jag Joomla?

Viktigt är att aldrig göra en uppgradering direkt på en skarp sajt utan att verkligen veta vad du gör och att du är säker på att du kan återställa sidan om något skulle gå fel. Det har t.ex. hänt att en sida blivit helt vit efter en uppgradering och det är förstås INTE så kul.

Några råd: Ta alltid backup först. Sätt helst upp en testsida först där du kan prova allt i lugn och ro utan att störa den skarpa hemsidan. Säkerställ att eventuella tilläggsfunktioner fungerar med den nya versionen av Joomla. Även dessa kan behöva uppgraderas. Ser allt bra ut, så kan du uppgradera din skarpa hemsida.

Elefant Webb hjälper gärna till att uppgradera er hemsida. Ni har även möjlighet att teckna ett serviceavtal där vi sköter löpande uppgraderingar så att ni alltid har senaste versionen för er sajt. Vill ni veta mer så ring 040-402 302 eller kontakta oss via mail eller be om en kostnadsfri offertförfrågan.

Nu ligger ADF Power Tuning / Comsys nya hemsida uppe och snurrar på nätet. I samarbete med W Communication Agency har sidan fått ny och förbättrad copy, fräscha bilder och en struktur som förenklar för besökarna samt tydliggör vad produkten är och vad den kan göra för ett flertal olika branscher.

Själv älskar jag speciellt de båda bilderna i bildspelet på Startsidan – tala om electrifying. Vår värld är väldigt beroende av el, inget åtminstone jag tänker på dagligen men det är ju viktigt både för miljön och produktiviteten att även elen är snygg och tilltalande. Eller utan spikar och övertoningar, som kanske någon på Comsys hellre skulle uttryckt det.

ADF Power Tuning - ny hemsida

När det gäller hemsidan så migrerade Elefant Webb både Joomla och det dokumenthanteringssystem som ligger i extranätet på hemsidan. Vi byggde en katalog där Comsys partners kan lägga in lite info om vilka de är, och där kunderna sedan kan söka efter leverantörer.

Ett roligt och stimulerande projekt som jag är stolt att presentera!

Besök ADF Power Tunings nya hemsida »

tisdag, 25 augusti 2015 21:49

Hög tid att göra hemsidan mobilvänlig

Google premierar fr.o.m. 21 april mobilvänliga hemsidor i sökresultaten. Det vill säga, att om din hemsida är responsiv så kommer den att rankas högre.

Till en början kommer resultatet att påverkas ganska lite, men enligt Google kommer effekten att bli alltmer djupgående. Det betyder att det är av största vikt att se till att hemsidan blir mobilvänlig snarast för de som fortfarande inte har en mobilvänlig hemsida.

En mobilvänlig hemsida är en användarvänlig hemsida

För de företag som bedriver en verksamhet som är beroende av hemsidan så är en mobilvänlig hemsida av allra största vikt. En hemsida som inte är optimerad för mobiler riskerar att göra så att kunderna vänder direkt – det är tidsödande och krångligt att försöka navigera på en ej mobilvänlig hemsida i mobilen.

Om du värnar om dina kunder, och önskar ge dem en bra och användarvänlig upplevelse, så är en mobilvänlig hemsida absolut att föredra.

Är din hemsida mobilvänlig?

Om den är det, bra! Om inte, det är inte för sent. Vi kan hjälpa till med att ordna en responsiv layout för er Joomla hemsida. (Och om du inte har en Joomla-hemsida så hjälper vi gärna till med att lyfta in den i Joomla.)

Ring 040-402 302 eller kontakta oss för en kostnadsfri offert.

tisdag, 25 augusti 2015 21:28

Joomla 10 år!

GRATTIS säger vi till Joomla som firar hela 10 år i år!

Joomla blev till den 17:e augusti 2005.

Jag själv började arbeta med Joomla under våren 2006, så jag har faktiskt varit med nästan från starten.

Minns att den berömda tröskeln kändes ganska hög i början. Det var väldigt annorlunda från att skapa egna PHP-sidor, till att försöka förstå hur ett Content Management System fungerar. Men jag insåg ganska snabbt hur mycket tid som sparades genom att använda ett färdigt ramverk och genom att ändra endast innehåll och design.

I och med den snabba utvecklingen på Internet - och som verkar gå allt snabbare - så måste jag bara beundra de som utvecklar Joomla och ser till att systemet följer med. Det finns så många fördelar att använda Joomla, inte minst ur SEO-synvinkel.

Sommaren lider mot sitt slut och det har även vår hemsidas gamla design gjort. Nu har vi förnyat hemsidans utseende och vi hoppas att du kommer att gilla den! Skicka gärna feedback på den nya designen! 

Hoppas att du haft en skön sommar förresten! Lite vemodigt är det allt med att hösten hotar, men det är ju också en tid som kan göras ganska mysig. Tända ljus, en god bok och så en Chai Latte på det. Det kan bara bli bra.

Det är kanske även dags för er att se över er egen hemsida? (Om ni känner att ni skulle behöva hjälp, så tveka inte att kontakta oss för ett prisförslag.)

Önskar en härlig höst med mycket sol och massor av skoj!

söndag, 17 augusti 2014 00:00

"The fold" isn't THAT important!

The fold = gränsen till det som visas på din skärm, alltså innan du behöver scrolla. "Vikvecket" ifall det vore fråga om en tidning, s.a.s.

Många tror att det är viktigaste vad gäller en hemsida är att allt viktigt visas ovanför "the fold", så att besökaren slipper scrolla. Jag vet inte hur många gånger jag hört detta i varierande sammanhang. Det måste vara en myt från den tidiga webbens dagar, tror jag.

Själv tänker jag inte ens på att jag scrollar. Jag scrollar hela tiden, det är helt naturligt för mig. Jag tror det är samma sak för de flesta idag. Vilket bevisas av följande intressanta artikel https://blog.kissmetrics.com/eye-tracking-studies/. Scrolla ner till punkt 5, så ser ni vad jag menar!

Man har funnit att en längre sida t.o.m överträffar en kortare sida vad gäller leads samt kvaliteten på dessa. Samt att om man placerar en "Call to Action" längre ner på sidan, så ökar konverteringarna!

Besökare är alltså inte alls ovilliga att tillgodogöra sig information på hemsidor. De kanske t.o.m. vill få läsa klart och överväga saken innan "Call to Action" trycks upp i fejan på dem. ;-) Jag tror att många sajtinnehavare underskattar sina besökares förmåga och intelligens.

Idag är det inte okunniga och trevande människor som fumlar sig fram längs webbtrådarna, utan det är teknikvana och informationstörstande surfakrobater. Och att scrolla är faktiskt tämligen basics!

söndag, 17 augusti 2014 00:00

Responsiva hemsidor

Att surfa via mobilen har idag blivit så vanligt att vi på Elefant Webb tycker att det är en självklarhet att alla nya hemsidor ska vara mobilvänliga från start. Därför har vi bestämt att alla de nya webbsidor vi producerar görs responsiva. Det betyder att de anpassar sig automatiskt till den plattform som användaren surfar ifrån. Bra, eller hur?!

Hemsidan ser alltså olika ut, beroende på om du besöker webbplatsen från en surfplatta, mobil eller vanlig dator. Men funktionaliteten är densamma!

Vi använder inte oss heller av Flash-verktyg, då dessa inte visas av Apples mobiler. Vi använder oss istället av HTML5-baserade verktyg, så att alla kan se videospelaren, page-flipen eller vad det nu gäller.

Joomla 3.x är även det mobilvänligt. Du kan alltså sköta din hemsida från mobilen, om du behöver.

Vi lever redan i framtiden, ganska fantastiskt! ;-)

söndag, 17 augusti 2014 00:00

Vi har förnyat logotyp och hemsida!

Som du ser så har Elefant Webbs logotyp ändrats. Den har fått en färgglad ring kring sig! Varför då, undrar du kanske? Jo, det är för att spegla att vi faktiskt arbetar med Joomla.

Joomlas logotyp har färgerna röd, blå, grön och gul. För att förstärka känslan av Joomla-webbyrå så adderades dessa färger till vår logotyp.

Joomla logo

Joomlas logotyp

 

EW logo BL

Elefant Webbs logotyp

Hemsidan har även den förändrats och även den blivit lite färgglad igen efter en mer "minimalistisk" period. Vi älskar färg!

 

Sida 1 av 4

Vill du veta mer?

Fyll i formuläret och skicka, så kontaktar vi dig och berättar mer.