Hemsidor & hemsidesdesign

Vad menas med att en hemsida är responsiv?

Med "responsiv" menas att hemsidan är mobilvänlig och automatiskt anpassar sig efter skärmstorleken på mobil, surfplatta eller vanlig dator.

Vad är det som är bra med en mobilvänlig hemsida?

Det blir en bättre upplevelse att besöka hemsidan på mobilen om den är mobilvänlig.

Det blir även några extra pluspoäng när det gäller sökoptimeringen eftersom Google premierar mobilvänliga hemsidor (du får ett bättre resultat i Googles sökresultat).

Att hemsidan är mobilvänlig är snart sagt ett måste då en stor andel besökare kommer att använda mobilen när de besöker din webbplats.

Hur mycket kostar en hemsida hos Elefant Webb?

Priset beror på arbetets omfattning, hemsidans innehåll/ funktion och antal sidor. Välkommen att kontakta Elefant Webb för diskussion om dina behov och för en kostnadsfri offert!

Uppgraderingar & migration

Vad menas med migration?

Joomla har kommit i olika versioner genom åren. De äldre versionerna, J1.0 och J1.5, kan inte uppgraderas till senaste versionen bara sådär utan de måste migreras. Databas och mycket annat har ändrats, så det rör sig då om en genomgripande förändring, en migration. Sedan v J2.5 är det möjligt att uppgradera via Joomla update i backend, men det är inte att rekommendera för en vanlig användare då även templatet måste uppgraderas.

Viktigt att tänka på är att alltid dubbelkolla att alla tilläggsfunktioner kommer att fungera i nya versionen. Om inte, måste de också uppgraderas eller bytas ut helt.

Vår hemsida är byggd i en äldre version av Joomla. Vad göra?

Du bör låta uppgradera till senaste versionen.

Det är viktigt att ha den senaste versionen av Joomla, för bästa möjliga funktionalitet och för maximal säkerhet.

Riktigt gamla versioner av Joomla (versionerna 1 och 2) har sämre säkerhet eftersom det inte längre utvecklas säkerhetsuppgraderingar för dem. Det innebär en större risk att bli hackad.

Andra fel kan uppstå med tiden i och med att koden blir föråldrad och inte stämmer med miljön på webbhotellen.

Det är alltid betydligt bättre och billigare att uppgradera Joomla så fort det kommer en ny version än att vänta i flera år. I värsta fall kan hemsidan hinna bli hackad och det kan innebära mycket arbete att få den rensad och fungerande igen.

Varför kommer det nya versioner av Joomla?

Man arbetar ständigt med att förbättra och förnya systemet. Dels är det viktigt att täppa igen eventuella säkerhetshål och buggar, men man arbetar också för att Joomla ska följa med i utvecklingen inom IT.

Kan ni ta hand om våra uppgraderingar?

Ja, absolut. Du kan få hjälp att både uppgradera ditt system och om så önskas passa på att förnya hemsidan.

Du har också möjlighet att teckna ett serviceavtal där löpande uppgraderingar av Joomla görs så fort det kommer en ny version.

CMS/ publiceringsverktyg

Vad är ett CMS?

CMS (= Content Management System) är ett system för att hantera en hemsida där innehållet är skilt från utseendet. Det finns en mängd olika CMS som till exempel Joomla eller WordPress.

Behöver jag kunna HTML för att göra ändringar på min hemsida?

Nej, det behöver du inte. Det du behöver kunna är att använda en vanlig texteditor som till exempel "Word". Du gör ändringar i texten, lägger in bilder, länkar och så vikdare – ungefär som om du ändrade i ett vanligt "Word"-dokument. När du är klar så klickar du på "Spara"-knappen och i samma stund så genomförs ändringarna på hemsidan.

Kan någon utomstående komma åt att ändra på min hemsida?

Nej, det kan de inte. Administrationen för din hemsida är skyddad bakom inloggning och man måste ha speciella rättigheter för att kunna göra ändringar.

Om Joomla

Varför heter det "Joomla"?

Joomla kommer från det swahiliska ordet "Jumla" (uttalas Joomla!) som betyder "Alla tillsammans" eller "Helhet". Namnet har valts för att spegla hela idén bakom detta Open Source-projekt där ett stort antal frivilliga medarbetare hjälps åt.

Vilka är fördelarna med Joomla?

Joomla är väl beprövat och har fått många utmärkelser. Systemet är säkert, lättanvänt, skalbart, sökmotorvänligt och framtidssäkert. Det är Open Source vilket innebär att du inte behöver betala dyra licenser utan du äger själv ditt system och din hemsida.

En stor fördel är tillgången till avancerade och färdigutvecklade plugins för olika ändamål som finns redo att installera när du behöver utveckla funktionaliteten på din webbplats. Du kanske bestämmer dig för att starta e-handel på din hemsida och då finns det färdiga e-handelssystem att installera som utformats just för Joomla.

Är Joomla svårt att använda?

Om du bara vill göra enklare ändringar på hemsidan, så är det verkligen inte svårt. Det är bara att logga in och ändra i en texteditor som fungerar ungefär som "Word". När du är klar så sparar du det du gjort, och då genomförs ändringen på hemsidan.

De som är intresserade av att lära sig mer om Joomla hittar mycket information på nätet. Vill du ha en enkel manual eller kanske boka ett par timmars utbildning så hjälper Elefant Webb gärna till.

Finns det månadskostnader eller annan kostnader?

Joomla är Open Source och därmed helt kostnadsfritt att använda. Du betalar endast för att låta utveckla hemsidan och sedan äger du den och betalar inga licenser eller liknande.

Du kommer förstås att behöva betala ditt webbhotell för att de hostar din hemsida, men det är inget som är kopplat till Joomla eller Elefant Webb.

Vissa plugins kostar en mindre summa att köpa in och om du längre fram vill uppgradera dem, kommer du att behöva betala på nytt. Många plugins är dock helt kostnadsfria de också.