Om hemsidor
-
Hur mycket kostar en hemsida?
Priset beror bland annat på hemsidans storlek, typ av innehåll och de funktioner som ska finnas. Det blir mindre kostnad för att ta fram en enklare hemsida med få sidor än en större hemsida med fler funktioner som kanske bokning eller en webbshop. På den här sidan finns ett par prisexempel: Vad kostar en hemsida →
Välkommen att kontakta Elefant Webb för en förutsättningslös diskussion om dina behov och en kostnadsfri offert.
-
Behöver jag betala löpande avgifter till er?
Efter att din hemsida är betald och installerad på ditt webbhotell, så finns inga fler kostnader från oss. Du äger själv din hemsida och kan flytta den vart du vill. Så svaret på frågan är "nej". (Utom om du väljer att skaffa ett serviceavtal förstås!)
-
Har jag egentligen något behov av en hemsida? Det finns ju sociala medier.
Absolut har ditt företag behov av en hemsida. Det finns många fördelar med att ha en hemsida som du kan läsa om på denna sida: Varför ha en hemsida →
Du har dels kontroll över vad du vill visa upp och på vilket sätt. Många uppfattar nog ett företag som har en riktig hemsida som mer seriös än ett som enbart finns på sociala medier.
-
Vad menas med att hemsidan är responsiv?
När en hemsida är byggd i "responsiv design" så anpassar den sig automatiskt till skärmstorleken på mobil, surfplatta eller vanlig dator.
Läs mer om mobilvänliga hemsidor här: Mobilvänliga hemsidor →
-
Är det viktigt att hemsidan är mobilvänlig?
Ja, absolut! Det blir en bättre upplevelse att besöka hemsidan på mobilen om den är mobilvänlig. Det blir även några extra pluspoäng när det gäller sökoptimeringen eftersom Google premierar mobilvänliga hemsidor (du får ett bättre resultat i Googles sökresultat).
-
Vad kännetecknar en bra hemsida?
Det som gör en hemsida "bra" är bland annat att sidan är lättnavigerad och lätt att hitta på. Den ska också fungera för sitt ändamål och spegla företaget på rätt sätt. Det är även viktigt att den kommunicerar sitt budskap till rätt målgrupp och att den ser snygg och trevlig ut. Att alla uppgifter är uppdaterade så att de stämmer och att alla funktioner fungerar är förstås A och O för en bra hemsida!
-
Hur ska egentligen en hemsida se ut?
En hemsida kan förstås se olika ut beroende på företagets målgrupp och vad det är man vill visa fram. Du kan ha olika typsnitt, färgställning, bilder och annat innehåll. Design & layout gör mycket för intrycket av en hemsida och samma innehåll kan uppfattas helt olika. Det viktiga är att hemsidans design och övriga upplägg stämmer med ditt företags profil och din målgrupp. Viktigt är också att det är enkelt för besökaren att navigera och att finna informationen som efterfrågas.
-
Vad ska man ha med på sin hemsida?
För att dina framtida kunder ska kunna kontakta dig så behövs det förstås kontaktuppgifter. En presentation av företaget, logotyp och information om företagets tjänster och produkter är också värdefullt att ha med. Tänk också efter om du kanske behöver någon funktion. För en frisersalong kan det till exempel vara aktuellt med tidbokning.
Här finns en checklista att ladda ned och fler tips om vad som är bra att tänka på inför din nya hemsida: Tips för ny hemsida →
Om uppgradering och migration
-
Vad är skillnaden mellan migration och en vanlig uppgradering?
En vanlig uppgradering innebär att man ersätter delar av sitt CMS-system med filer med förbättrade funktioner. Du kan ofta använda samma tema/template och samma plugins som användes i den tidigare versionen.
En migration är en helt genomgripande uppgradering som i princip innebär att gå över till en helt ny plattform. Vid en migration behöver även temat/templatet och pluginerna ändras eller bytas ut så att de fungerar ihop med det nya ramverket.
Joomla har kommit i olika versioner genom åren. De äldsta versionerna, Joomla 1.0 och Joomla 1.5, kan inte uppgraderas enkelt till senaste versionen utan de måste migreras.
Detsamma gäller för Joomla 3. För att gå över från Joomla 3 till Joomla 4 behöver man göra en migration där även template (= sidmall, tema) och plugins byts ut.
-
Min hemsida är byggd i en äldre version av Joomla. Vad ska jag göra?
Det är viktigt att uppgradera till senaste versionen av Joomla, både för att få bästa möjliga funktionalitet men även säkerhet. Om hemsidan fortfarande har ett bra innehåll kan du få hjälp med att antingen uppgradera, eller om det behövs, migrera den till senaste versionen. Om du inte tycker det verkar vara värt mödan, så kan vi hjälpa till att ta fram en ny hemsida.
Det uppstår med tiden gärna problem med ett gammalt CMS. I vissa fall slutar hemsidan till och med att fungera helt. Eller så kan sidan bli väldigt långsam och riskerar kanske även att bli utsatt för intrång.
-
Varför kommer det nya versioner av CMS och pluginer?
För det mesta gäller att inget är statiskt utan att utveckling och förbättring pågår, hela tiden. Så är det även för både CMS och pluginer. De får ny design, anpassas för modernare kod och mer avancerad miljö på webbhotellen. Säkerhetshål täpps till och buggar fixas.
-
Kan ni ta hand om våra uppgraderingar?
Absolut, vi hjälper gärna till med att uppgradera både ditt system och de plugins som finns installerade.
Du vet väl att du kan teckna ett serviceavtal där vi tar hand om de löpande uppgraderingarna av plattformen? Läs mer om serviceavtal.
Om CMS
-
Vad är ett CMS?
CMS är en förkortning av Content Management System. Med det menas ett innehållshanteringssystem för webben. Det handlar alltså om system för att hantera och publicera olika former av information på nätet. En företagshemsida passar utmärkt att placera i ett CMS som Joomla eller WordPress.
Kärt barn har som bekant många namn. CMS kallas även för webbpubliceringssystem, publiceringsverktyg eller hemsidesverktyg.
Exempel på populära CMS är Joomla och WordPress.
-
Behöver jag kunna HTML för att göra ändringar på min hemsida?
Du måste inte kunna HTML för att göra enklare ändringar på din webbplats. Du kan ändra text och bild i en vanlig texteditor (som liknar Word). När du är klar så är det bara att spara, så ändras den vanliga hemsidan.
-
Kan någon utomstående komma åt att ändra på min hemsida?
Nej, det kan de inte. Adminpanelen ligger skyddad bakom inloggning och du måste ha inloggningsuppgifter för att komma åt den.
Om Joomla
-
Betyder namnet Joomla något?
Ja, det gör det. Joomla kommer från det swahiliska ordet "Jumla" (uttalas Joomla!) som betyder "Alla tillsammans" eller "Helhet". Namnet har valts för att spegla hela idén bakom Open Source-projektet där ett stort antal frivilliga medarbetare hjälps åt i en världsomspännande gemenskap.
-
Vilka är fördelarna med att använda Joomla?
Det finns massor av fördelar. Joomla är säkert, stabilt och utvecklas hela tiden. Systemet hänger med både vad gäller teknik, säkerhet och användarvänlighet. Det är helt kostnadsfritt att använda och det finns många som arbetar med Joomla, så du kan alltid finna någon som kan hjälpa till med din hemsida. Det går lätt att bygga ut och det finns många färdigutvecklade plugins för olika ändamål klara att tanka ner och installera. Kort sagt, ett CMS som vi verkligen kan rekommendera.
-
Vad är det bästa med Joomla?
Joomla är ett genomtänkt och avancerat system för att bygga hemsidor. Det bästa med Joomla är kanske ändå att det går snabbt att bygga upp en webbplats och det är enkelt att göra ändringar i struktur och upplägg. Sedan är systemet som standard späckat med fantastiska funktioner, så du slipper lägga tid på att leta efter pluginer att komplettera med.
-
Är det svårt att använda Joomla?
Att göra enklare ändringar på hemsidan är inte svårt alls. Du arbetar i en texteditor som fungerar ungefär som MS Word. När du är klar så sparar du det du gjort, och i samma stund sker ändringen på hemsidan.
För att utnyttja systemet fullt ut så är det dock bra att kunna lite mer. Det finns massor av information på nätet om Joomla. Vill du ha en lättanvänd manual eller kanske boka ett par timmars utbildning så hjälper Elefant Webb gärna till.
-
Finns det månadskostnader eller några andra kostnader med Joomla?
Joomla är Open Source och är därför helt kostnadsfritt att använda. Du betalar för tiden det tar att låta oss utveckla hemsidan men sedan äger du den själv. Det finns alltså inga licenser eller liknande för själva Joomla.
Även om Joomla är kostnadsfritt i sig så finns det ändå vissa utgifter för en hemsida, såsom kostnad för domän och webbhotell. Vill man uppdatera pro-versioner av programvara som löpt ut så behöver licensen förnyas (du får använda pluginen obegränsad tid även efter att prenumerationen löpt ut, men inte uppdatera den).
Om WordPress
-
Är WordPress Open Source?
Ja, WordPress är Open Source vilket innebär att det är öppen källkod. Koden är fri att använda, ändra i efter behov och att distribuera.
-
Hur mycket kostar det att ta fram en hemsida i WordPress?
Kostnaden beror på hur stor hemsidan är och vilka funktioner som ska finnas. Ett enkelt "visitkort" på nätet med kontaktuppgifter och presentation av företaget kostar mindre än en stor sida med exempelvis inloggning, betalmöjlighet och inköp av vissa pluginer.
Samtidigt blir en hemsida som byggs i WordPress kostnadseffektiv jämfört med ett licensierat system. Både ramverket och många viktiga pluginer är helt kostnadsfria.
-
Är det svårt att göra ändringar på sin WordPress-hemsida?
Det beror lite på hur van du är att arbeta vid skärmen. Idag är de flesta mycket vana och då ska det inte vara några svårigheter. Vi hjälper dig att komma igång med din nya hemsida och sedan kan du göra enklare ändringar själv. Vill du lära dig ännu mer om WordPress så finns det massor av bra och lättillgänglig information på nätet.
Du är självklart alltid välkommen att kontakta oss för service och support. Vi erbjuder även serviceavtal.
-
Vad är det bästa med WordPress?
Det bästa med WordPress är att det är lätt att lära sig och att använda. Samtidigt går det att koppla till avancerade lösningar för olika ändamål i form av plugins som gör att vi kan bygga en hemsida helt efter dina behov. Det är säkert, funktionellt och avancerat samtidigt som det är användarvänligt och flexibelt.
Om SEO (sökmotoroptimering)
-
Vad menas med SEO?
Med SEO menas Search Engine Optimization, på svenska Sökmotoroptimering. Det är en slags digital marknadsföring som syftar till att optimera innehållet på en webbplats för att få hemsidan att hamna högre i sökresultatet på Google och andra sökmotorer.
-
Hur gör man för att sökmotoroptimera en hemsida?
En bra grund är att bygga sin hemsida i ett sökmotorvänligt system. Det är viktigt att exempelvis lägga in metabeskrivningar och titles för de olika sidorna, att ha sökmotorvänliga url:er och att göra vissa inställningar som förbättrar rankingen.
Sökmotoroptimering bygger mycket på texterna, så det är förstås viktigt att se till att de är välskrivna och att sökorden finns på strategiska platser.
Sökmotoroptimering är ett långsiktigt och tidskrävande arbete men det är mycket lönande. Välkommen att kontakta Elefant Webb för få hjälp med din sökmotoroptimering.
-
Vad är vitsen med sökoptimering?
Att söka på Google är lite som att försöka hitta en nål i en höstack – eller en fyrklöver på en klöveräng. Du kan hjälpa dina besökare att hitta till just din hemsida genom att försöka se till att sidan hamnar högt i sökresultatet på Google. Målet med sökoptimering är att din hemsida ska stå ut i mängden och göra det enklare för dina blivande kunder att hitta den.