Bra att veta om hemsidor,
CMS, SEO och annat!

Vanliga frågor om hemsidor, CMS, SEO och annat

Klicka på raderna för att öppna svaren.

Om hemsidor

Priset beror bland annat på hemsidans storlek, typ av innehåll och de funktioner som ska finnas. Det blir mindre kostnad för att ta fram en enklare hemsida med få sidor än en större hemsida. Därför går det inte svara rakt av på frågan hur mycket en hemsida kostar, utan priset varierar.

Välkommen att kontakta Elefant Webb för en förutsättningslös diskussion om dina behov och en kostnadsfri offert!

Med "responsiv" menas att hemsidan är mobilvänlig och automatiskt anpassar sig efter skärmstorleken på mobil, surfplatta eller vanlig dator.

Läs mer om responsiva hemsidor!

Ja, absolut! Det blir en bättre upplevelse att besöka hemsidan på mobilen om den är mobilvänlig. Det blir även några extra pluspoäng när det gäller sökoptimeringen eftersom Google premierar mobilvänliga hemsidor (du får ett bättre resultat i Googles sökresultat).

Det som gör en hemsida "bra" är bland annat att sidan är lättnavigerad och lätt att hitta på. Den ska också fungera för sitt ändamål och spegla företaget på rätt sätt. Det är även viktigt att den kommunicerar sitt budskap till rätt målgrupp och att den ser snygg och trevlig ut. Att alla uppgifter är uppdaterade så att de stämmer och att alla funktioner fungerar är förstås A och O för en bra hemsida!

Efter att din hemsida är betald och installerad på ditt webbhotell, så finns inga fler kostnader från oss. Du äger själv din hemsida och kan flytta den vart du vill. Så svaret på frågan är "nej". (Utom om du väljer att skaffa ett serviceavtal förstås!)

För att dina framtida kunder ska kunna kontakta dig så är det förstås bra att ta med företagsnamn, adress, telefonnummer, e-postadress och eventuella övriga kontaktuppgifter. En presentation av företaget, logotyp och information om företagets tjänster och produkter är också viktigt att visa upp.

En hemsida kan förstås se olika ut beroende på företagets målgrupp och vad det är man vill visa fram. Du kan ha olika typsnitt, färgställning, bilder och annat innehåll. Design & layout gör mycket för intrycket av en hemsida och samma innehåll kan uppfattas helt olika. Det viktiga är att hemsidans design och övriga upplägg stämmer med ditt företags profil och din målgrupp. Viktigt är också att det är enkelt för besökaren att navigera och att finna informationen som efterfrågas.

Det är bra att finnas där dina kunder finns, på internet, och att de kan hitta dig vid en sökning. En riktig hemsida ger gärna ett lite mer seriöst och bättre intryck än att enbart ha företaget på sociala medier.

Uppgraderingar & migration

En vanlig uppgradering innebär att man ersätter delar av sitt CMS-system med förbättrade filer med bättre funktioner. Du kan fortfarande använda samma template (= sidmall, tema) och (oftast) samma plugins som användes i den tidigare versionen.

En migration är en helt genomgripande uppgradering som i princip innebär att gå över till en helt ny plattform. Vid en migration behöver även templatet (= sidmallen, temat) och pluginerna ändras eller bytas ut så att de fungerar ihop med det nya ramverket.

Joomla har kommit i olika versioner genom åren. De äldre versionerna, Joomla 1.0 och Joomla 1.5, kan inte uppgraderas enkelt till senaste versionen utan de måste migreras.

Detsamma gäller för Joomla 3. För att gå över från Joomla 3 till Joomla 4 behöver man göra en migration där även template (= sidmall, tema) och plugins byts ut.

Det är viktigt att uppgradera till senaste versionen av Joomla, både för att få bästa möjliga funktionalitet men även säkerhet. Om den fortfarande har ett bra innehåll kan du få hjälp med att antingen uppgradera, eller om det behövs, migrera den till senaste versionen. Om du inte tycker det lönar sig så kan vi hjälpa till att ta fram en ny hemsida.

Det uppstår med tiden olika problem med ett gammalt CMS. Kanske den till och med slutar fungera helt.  Den kan bli väldigt långsam och riskerar kanske även att bli utsatt för intrång.

Det beror på att det kommer olika förbättringar. Säkerhetshål täpps till och buggar fixas.

Du kan få hjälp att både uppgradera ditt system och de plugins som finns installerade.

Du har även möjlighet att teckna ett serviceavtal där vi tar hand om de löpande uppgraderingarna. Kontakta oss om du vill veta mer!

Om CMS eller publiceringsverktyg som det också kallas

CMS är en förkortning av Content Management System. Med det menas ett innehållshanteringssystem för webben. Det handlar alltså om system för att hantera och publicera olika former av information på nätet.

Kärt barn har som bekant många namn. CMS kallas även för webbpubliceringssystem, publiceringsverktyg eller hemsidesverktyg.

Exempel på CMS är Joomla och WordPress.

Ett publiceringsverktyg är ett system som gör att du på ett smidigt sätt kan bygga och administrera hemsidor. Det kallas även för CMS (= Content Management System), hemsidesverktyg, webbpubliceringssystem eller innehållshanteringssystem för nätet.

Exempel på publiceringsverktyg är WordPress och Joomla.

Du måste inte kunna HTML för att göra enklare ändringar på din webbplats. Du kan ändra text och bild i texteditorn och när du är klar så är det bara att spara, så sker ändringen på den vanliga hemsidan så att besökarna kan se den.

Nej, det kan de inte. Adminpanelen ligger skyddad bakom inloggning och du måste ha inloggningsuppgifter för att komma åt den.

Om Joomla

Ja, det gör det. Joomla kommer från det swahiliska ordet "Jumla" (uttalas Joomla!) som betyder "Alla tillsammans" eller "Helhet". Namnet har valts för att spegla hela idén bakom Open Source-projektet där ett stort antal frivilliga medarbetare hjälps åt.

Joomla är väl beprövat och har fått många utmärkelser. Systemet är säkert, lättanvänt, skalbart, sökmotorvänligt och framtidssäkert. Det är Open Source vilket medför att du inte behöver betala dyra licenser utan att du äger själv ditt system och din hemsida.

En stor fördel är tillgången till färdiga pluginer som finns klara att installera när du behöver nya funktioner på din webbplats. Det finns färdiga e-handelssystem, nyhetsbrev, tidbokning och många andra pluginer.

Joomla är ett genomtänkt och avancerat system för att bygga hemsidor. Det bästa med Joomla är kanske ändå att det går snabbt att bygga upp en webbplats och det är enkelt att göra ändringar i struktur och upplägg. Sedan är systemet som standard späckat med fantastiska funktioner, så du slipper lägga tid på att leta efter pluginer att komplettera med.

Att göra enklare ändringar på hemsidan är inte svårt alls. Du arbetar i en texteditor som fungerar ungefär som "MS Word". När du är klar så sparar du det du gjort, och i samma stund sker ändringen ute på hemsidan.

För att kunna arbeta fullt ut i systemet, så behöver du kunna lite mer. Det finns en uppsjö av information på nätet om hur allt fungerar. Vill du ha en lättanvänd manual eller kanske boka ett par timmars utbildning så hjälper Elefant Webb gärna till.

Joomla är Open Source och är därför helt kostnadsfritt att använda. Du betalar för att låta oss utveckla hemsidan men sedan äger du den själv. Det finns alltså inga licenser eller liknande.

Även om Joomla är kostnadsfritt i sig så finns det ändå vissa utgifter för en hemsida, som kostnad för domän och webbhotell.

Om WordPress

Ja, WordPress är Open Source vilket innebär att det är öppen källkod. Koden är fri att använda, ändra i efter behov och att distribuera. Systemet är helt kostnadsfritt att använda.

Kostnaden beror på hur stor hemsidan är och vilka funktioner som ska finnas. Ett enkelt "visitkort" på nätet med kontaktuppgifter och presentation av företaget kostar mindre än en stor sida med exempelvis inloggning, betalmöjlighet och inköp av vissa pluginer.

Samtidigt blir en hemsida som byggs i WordPress kostnadseffektiv jämfört med ett licensierat system. Både ramverket och många viktiga pluginer är helt kostnadsfria.

Det beror lite på hur van du är att arbeta vid skärmen. Idag är de flesta mycket vana och då ska det inte vara några svårigheter. Vi hjälper dig att komma igång med din nya hemsida och sedan kan du göra enklare ändringar själv. Vill du lära dig ännu mer om WordPress så finns det massor av bra och lättillgänglig information på nätet.

Du är självklart alltid välkommen att kontakta oss för service och support. Vi erbjuder även serviceavtal.

Det bästa med WordPress är att det är lätt att lära sig och att använda. Samtidigt går det att koppla till avancerade lösningar för olika ändamål i form av plugins som gör att vi kan bygga en hemsida helt efter dina behov. Det är säkert, funktionellt och avancerat samtidigt som det är användarvänligt och flexibelt.

SEO – Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering är en slags digital marknadsföring som syftar till att optimera innehållet på en webbplats för att få hemsidan att hamna högre i sökresultatet på Google och andra sökmotorer.

Det förkortas ibland SEO vilket står för "Search Enginge Optimization" som helt enkelt betyder just "sökmotoroptimering".

En bra grund är att bygga sin hemsida i ett sökmotorvänligt system. Det är viktigt att exempelvis lägga in metabeskrivningar och titles för de olika sidorna, att ha sökmotorvänliga url:er och att göra vissa inställningar som förbättrar rankingen.

Sökmotoroptimering bygger mycket på texterna, så det är förstås viktigt att se till att de är välskrivna och att sökorden finns på strategiska platser.

Sökmotoroptimering är ett långsiktigt och tidskrävande arbete men det lönar sig att lägga ner omsorg på detta. Välkommen att kontakta Elefant Webb för få hjälp med din sökmotoroptimering.

Att söka på Google är lite som att försöka hitta en nål i en höstack – eller en fyrklöver på en klöveräng. Du kan hjälpa dina besökare att hitta till just din hemsida genom att försöka se till att sidan hamnar högt i sökresultatet på Google. Målet med sökoptimering är att din hemsida ska stå ut i mängden och göra det enklare för dina blivande kunder att hitta dit.

Tio bra argument för en riktig hemsida
Tio viktiga anledningar att ha hemsida

Många tror att det är enklare, bättre och billigare att ha företaget enbart på sociala medier. Här är tio bra argument varför företag behöver en riktig hemsida!
Läs mer

Tips för ny hemsida
Tips för ny hemsida

Har du planer på att skaffa en ny hemsida? Det är en del att tänka på! Här finner du tips och råd om bra saker att ta med i din planering. Som webbhotell, domän och annat.
Läs mer

Hur mycket kostar en hemsida?
Hur mycket kostar en hemsida?

Hur mycket kostar det att skaffa en hemsida? Det finns inget generellt svar utan priset varierar. Det beror på olika faktorer som hemsidans storlek, funktioner och eventuell kostnad för pluginer.
Läs mer