Bra att veta om hemsidor,
CMS, SEO och annat!

Vanliga frågor om hemsidor, CMS, SEO och annat

Om hemsidor

 • Hur mycket kostar en hemsida?

  Hur mycket kostar en hemsida?

  Priset beror på hur stor hemsidan ska vara och vilka funktioner som ska finnas. Det blir mindre kostnad för att ta fram en lite enklare webbplats med några få sidor än en större sida. Priset påverkas också om det ska finnas mer avancerade funktioner, som exempelvis inloggningsmöjlighet eller betalning.

  Välkommen att kontakta Elefant Webb för en förutsättningslös diskussion om dina behov och en kostnadsfri offert!

 • Vad menas med att en hemsida är responsiv?

  Vad menas med att en hemsida är responsiv?

  Med “responsiv” menas att hemsidan är mobilvänlig och automatiskt anpassar sig efter skärmstorleken på mobil, surfplatta eller vanlig dator.

 • Är det viktigt att hemsidan är mobilvänlig?

  Är det viktigt att hemsidan är mobilvänlig?

  Ja, absolut! Det blir en bättre upplevelse att besöka hemsidan på mobilen om den är mobilvänlig. Det blir även några extra pluspoäng när det gäller sökoptimeringen eftersom Google premierar mobilvänliga hemsidor (du får ett bättre resultat i Googles sökresultat).

 • Vad menas med en "bra" hemsida?

  Vad menas med en "bra" hemsida?

  Det som gör en hemsida “bra” är bland annat att sidan är lättnavigerad och lätt att hitta på. Den ska också fungera för sitt ändamål och spegla företaget på rätt sätt. Det är även viktigt att den kommunicerar sitt budskap till rätt målgrupp och att den ser snygg och trevlig ut. Att alla uppgifter är uppdaterade så att de stämmer och att alla funktioner fungerar är förstås A och O för en bra hemsida!

 • Behöver jag betala löpande avgifter till er?

  Behöver jag betala löpande avgifter till er?

  Efter att din hemsida är betald och installerad på ditt webbhotell, så finns inga fler kostnader från oss. Du äger själv din hemsida och kan flytta den vart du vill.

 • Vad måste finnas på en hemsida?

  Vad måste finnas på en hemsida?

  För att dina potentiella kunder ska kunna kontakta dig så är det förstås viktigt att företagsnamnet, fullständig adress, telefonnummer, e-postadress och eventuellt övriga kontaktuppgifter visas. En presentation av företaget och informtation om vad företaget erbjuder är också trevligt.

 • Hur kan en hemsida se ut?

  Hur kan en hemsida se ut?

  En hemsida kan förstås se olika ut beroende på företagets målgrupp och vad det är man vill visa fram. Det är sådant som typsnitt, färgställning, bilder och övrigt innehåll som avgör. Design & layout är mycket viktigt och gör mycket för intrycket av en hemsida.

 • Varför ska man ha en hemsida?

  Varför ska man ha en hemsida?

  De flesta av dina kunder letar efter varor och tjänster på internet innan de bestämmer sig. Det är så klart en fördel att du befinner dig där dina kunder finns och att de kan hitta dig vid en sökning. En riktig hemsida ger ett mer professionellt intryck än enbart några rader på Gula sidorna eller liknande.

Uppgraderingar & migration

 • Vad är skillnaden mellan "migration" och en vanlig uppgradering?

  Vad är skillnaden mellan "migration" och en vanlig uppgradering?

  En uppgradering är att man ersätter en äldre version av systemet med en ny programvara som har bättre funktioner. Det brukar gå att använda samma template (= sidmall, tema) och samma plugins som användes i den tidigare versionen.

  En migration är en mer genomgripande uppgradering som i princip innebär att gå över till en helt ny plattform. Vid en migration behöver även templatet (= sidmallen, temat) och pluginerna ändras eller bytas ut så att de fungerar ihop med det nya ramverket.

  Joomla har kommit i olika versioner genom åren. De äldre versionerna, Joomla 1.0 och Joomla 1.5, kan inte uppgraderas enkelt till senaste versionen utan de måste migreras.

  Detsamma gäller för Joomla 3. För att gå över från Joomla 3 till Joomla 4 behöver man göra en migration där även template (= sidmall, tema) och plugins byts ut.

 • Vår hemsida är byggd i en äldre version av Joomla. Vad göra?

  Vår hemsida är byggd i en äldre version av Joomla. Vad göra?

  Ni behöver uppgradera till senaste versionen av Joomla, både för att få bästa möjliga funktionalitet men också säkerhet.

  Med tiden kan det uppstå problem med ett äldre system. Koden blir föråldrad och fungerar kanske inte optimalt med miljön på webbhotellen. Sidan kan bli långsam eller förlora olika funktioner.

  Det är enklare (och billigare) att uppgradera Joomla genast när det kommer en ny version än att vänta i flera år. I värsta fall kan hemsidan hinna bli hackad vilket innebär en del extra arbete.

 • Varför kommer det nya versioner av CMS-systemen?

  Varför kommer det nya versioner av CMS-systemen?

  Det kommer regelbundet uppgraderingar av de båda Open Source CMS-systemen Joomla och WordPress. Säkerhetshål täpps till och buggar åtgärdas. Samtidigt förbättras och förnyas systemen för att följa med i den snabba utvecklingen på internet.

 • Kan ni ta hand om våra uppgraderingar?

  Kan ni ta hand om våra uppgraderingar?

  Absolut. Du kan få hjälp att både uppgradera ditt system och de plugins som finns installerade.

  Det finns också möjlighet att teckna ett serviceavtal där vi tar hand om de löpande uppgraderingarn. Kontakta oss om du vill veta mer!

Om publiceringsverktyg, CMS och hemsidesverktyg

 • Vad är ett CMS?

  Vad är ett CMS?

  Ett CMS är en förkortning av Content Management System. Med det menas ett innehållshanteringssystem för webben. Det handlar alltså om system för att hantera och publicera olika former av information på nätet.

  Kärt barn har som bekant många namn. CMS kallas även för webbpubliceringssystem, publiceringsverktyg eller hemsidesverktyg.

  Exempel på CMS är Joomla och WordPress.

 • Vad är ett hemsidesverktyg?

  Vad är ett hemsidesverktyg?

  Ett hemsidesverktyg är ett annat namn för CMS. CMS är en förkortning av Content Management System. Med det menas ett innehållshanteringssystem för webben. Det är ett system för att hantera och publicera olika former av information på nätet.

  Kärt barn har som bekant många namn. Hemsidesverktyg kallas även för webbpubliceringssystem eller publiceringsverktyg.

  Exempel på hemsidesverktyg är Joomla och WordPress.

 • Vad är ett publiceringsverktyg?

  Vad är ett publiceringsverktyg?

  Ett publiceringsverktyg är ett system som gör att du på ett smidigt sätt kan bygga och administrera hemsidor. Det kallas även för CMS (= Content Management System), hemsidesverktyg, webbpubliceringssystem eller innehållshanteringssystem för nätet.

  Exempel på publiceringsverktyg är WordPress och Joomla.

 • Behöver jag kunna HTML för att göra ändringar på min hemsida?

  Behöver jag kunna HTML för att göra ändringar på min hemsida?

  Om din hemsida ligger i ett publiceringsverktyg så behöver du inte kunna HTML – även om det förstås alltid underlättar om du har lite kunskaper inom det. Men det är inget krav. Det du behöver kunna är att använda en vanlig texteditor som till exempel “MS Word”. Innehållet, det vill säga text, bilder, länkar osv, på din webbplats kan du enkelt ändra i texteditorn och sedan är det bara att “spara”. I samma stund så genomförs ändringarna så att alla besökare kan se dem.

 • Kan någon utomstående komma åt att ändra på min hemsida?

  Kan någon utomstående komma åt att ändra på min hemsida?

  Nej, det kan de inte. Adminpanelen ligger skyddad bakom inloggning och du måste ha inloggningsuppgifter för att komma åt den.

  Det är förstås viktigt att välja ett säkert lösenord med minst 15-20 tecken och som innehåller både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

 • Vad är WYSIWYG?

  Vad är WYSIWYG?

  WYSIWYG är en förkortning för What You See Is What You Get. Med det menas en texteditor där du ser text och bild på skärmen ungefär som det kommer att se ut för slutanvändaren. Det är vanligt med WYSIWYG-editorer i publiceringsverktyg. Där arbetar du alltså inte i kod (som HTML) för att göra ändringar på din hemsida, utan i en texteditor där du kan se hur det hela ter sig innan du publicerar.

Om Joomla

 • Vad betyder "Joomla"?

  Vad betyder "Joomla"?

  Joomla kommer från det swahiliska ordet “Jumla” (uttalas Joomla!) som betyder “Alla tillsammans” eller “Helhet”. Namnet har valts för att spegla hela idén bakom Open Source-projektet där ett stort antal frivilliga medarbetare hjälps åt.

 • Vilka är fördelarna med Joomla?

  Vilka är fördelarna med Joomla?

  Joomla är väl beprövat och har fått många utmärkelser. Systemet är säkert, lättanvänt, skalbart, sökmotorvänligt och framtidssäkert. Det är Open Source vilket medför att du inte behöver betala dyra licenser utan att du äger själv ditt system och din hemsida.

  En stor fördel är tillgången till avancerade och färdigutvecklade plugins för olika ändamål som finns redo att installera när du behöver utveckla funktionaliteten på din webbplats. Det finns färdiga e-handelssystem, nyhetsbrev, tidbokning och många andra färdiga funktoner som utformats just för Joomla.

 • Finns det några nackdelar med Joomla?

  Finns det några nackdelar med Joomla?

  Det finns troligen nackdelar med alla CMS-system. Dock hävdar en del att Joomla har en hög inlärningströskel. Vi har arbetat länge med Joomla och håller onekligen med om att systemet kanske kunde varit något mer lättanvänt, men tycker att det uppvägs av att det i andra avseenden har bra möjligheter som andra CMS saknar.

 • Är det svårt att använda Joomla?

  Är det svårt att använda Joomla?

  Om du bara vill göra enklare ändringar på hemsidan, så är det inte svårt. Det är bara att logga in och ändra i en texteditor som fungerar ungefär som “MS Word”. När du är klar så sparar du det du gjort, och då sker ändringen på hemsidan.

  För att kunna arbeta fullt ut i systemet, så behöver du kunna lite mer. En hel del information kan hittas vid sökningar på nätet och det finns även mycket litteratur. Vill du ha en lättanvänd manual eller kanske boka ett par timmars utbildning så hjälper Elefant Webb gärna till.

 • Finns det månadskostnader eller annan kostnader med Joomla?

  Finns det månadskostnader eller annan kostnader med Joomla?

  Joomla är Open Source och därmed helt kostnadsfritt att använda. Du betalar endast för att låta utveckla hemsidan och sedan äger du den och betalar inga licenser eller liknande.

  Du kommer förstås att behöva betala ditt webbhotell för att de hostar din hemsida, men det är inget som är kopplat till Joomla eller Elefant Webb.

  Vissa plugins kostar en mindre summa att köpa in och om du längre fram vill uppgradera dem, kommer du att behöva betala på nytt. Många plugins är dock helt kostnadsfria. Sammanfattningsvis, Joomla är ett kostnadseffektivt system där du får mycket för pengarna.

Om WordPress

 • Är WordPress Open Source?

  Är WordPress Open Source?

  Ja, WordPress är Open Source vilket innebär att det är öppen källkod. Koden är fri att använda, ändra i efter behov och att distribuera. Systemet är helt kostnadsfritt att använda.

 • Hur mycket kostar det att ta fram en hemsida i WordPress?

  Hur mycket kostar det att ta fram en hemsida i WordPress?

  Kostnaden beror på hur stor hemsidan är och vilka funktioner som ska finnas. Ett enkelt “visitkort” på nätet med kontaktuppgifter och presentation av företaget kostar mindre än en stor sida med exempelvis inloggning, betalmöjlighet och inköp av vissa pluginer.

  Samtidigt blir en hemsida som byggs i WordPress kostnadseffektiv jämfört med ett licensierat system. Både ramverket och många viktiga plugins är helt kostnadsfria.

 • Är det svårt att lära sig WordPress?

  Är det svårt att lära sig WordPress?

  Det är inte svårt alls utan WordPress är ett mycket användarvänligt och intuitivt system. Hur man upplever det kan förstås skifta beroende på datorvana och erfarenhet. Vi hjälper dig att komma igång med din nya hemsida och sedan kan du göra enklare ändringar själv. Vill du lära dig ännu mer om WordPress så finns det massor av bra och lättillgänglig information på nätet.

  Du är alltid välkommen att kontakta oss för service och support. Vi erbjuder även serviceavtal.

 • Vad är det bästa med WordPress?

  Vad är det bästa med WordPress?

  Det bästa med WordPress är att det är lätt att lära sig och att använda. Samtidigt går det att koppla till avancerade lösningar för olika ändamål i form av plugins som gör att vi kan bygga en hemsida helt efter dina behov. Det är säkert, funktionellt och avancerat samtidigt som det är användarvänligt och flexibelt.

SEO – Sökmotoroptimering

 • Vad menas med "Sökmotoroptimering"?

  Vad menas med "Sökmotoroptimering"?

  Sökmotoroptimering är en slags digital marknadsföring som syftar till att optimera innehållet på en webbplats för att få hemsidan att hamna högre i sökresultatet på Google och andra sökmotorer.

  Det förkortas ibland SEO vilket står för “Search Enginge Optimization” som helt enkelt betyder just “sökmotoroptimering”.

 • Hur gör man för att sökmotoroptimera en hemsida?

  Hur gör man för att sökmotoroptimera en hemsida?

  En bra grund är att bygga sin hemsida i ett sökmotorvänligt system. Det är viktigt att exempelvis lägga in metabeskrivningar och titles för de olika sidorna, att ha sökmotorvänliga url:er och att göra vissa inställningar som förbättrar rankingen.

  Sökmotoroptimering bygger mycket på texterna, så det är förstås viktigt att se till att de är välskrivna och att sökorden finns på strategiska platser.

  Sökmotoroptimering är ett långsiktigt och tidskrävande arbete men det lönar sig att lägga ner omsorg på detta. Välkommen att kontakta Elefant Webb för få hjälp med din sökmotoroptimering.

 • Varför är det bra att sökoptimera sin hemsida?

  Varför är det bra att sökoptimera sin hemsida?

  Att söka på Google är lite som att försöka hitta en nål i en höstack – eller en fyrklöver på en klöveräng. Du kan hjälpa dina besökare att hitta till just din hemsida genom att se till att sidan hamnar högt i sökresultatet när de söker på Google. Att sökoptimera syftar till att din hemsida ska stå ut i mängden och göra det enklare för dina blivande kunder att hitta dit.

Om Nyhetsbrevet

 • Vad är ett nyhetsbrev?

  Vad är ett nyhetsbrev?

  Ett nyhetsbrev är ett digitalt meddelande som du regelbundet skickar till dina kunder och övriga som anmält sig till ditt nyhetsbrev. Det kan handla om produktinformation, erbjudanden, nyheter och annat som är av intresse för dina prenumeranter.

  Vi kan hjälpa dig att få ett eget nyhetsbrev genom att installera en plugin på din hemsida. Sedan kan du enkelt skapa och skicka iväg dina nyhetsbrev direkt från din hemsida när det passar dig.

 • Varför ska man ha ett nyhetsbrev?

  Varför ska man ha ett nyhetsbrev?

  Det är trevligt att ha ett nyhetsbrev för att kommunicera med kunderna och för att skicka nyheter och annan information till dem. Du kan marknadsföra dina produkter eller tjänster på ett inbjudande sätt och på samma gång påminna kunderna om din existens.

 • Vad är bra med ett eget nyhetsbrev?

  Vad är bra med ett eget nyhetsbrev?

  Du har fullständig kontroll över ditt nyhetsbrev och över prenumerantlistan. Du gör utskicken kostnadsfritt från din egen hemsida. Du kan få nya prenumeranter via din egen hemsida genom att besökarna lämnar sin e-postadress. Utseendet på nyhetsbrevet specialutformas för att stämma med din webbplats, målgruppen och ditt företags profil.

 • Är det svårt att skicka nyhetsbrev?

  Är det svårt att skicka nyhetsbrev?

  Det är inte svårt. Vi ordnar en mall åt dig som du sedan enkelt kan justera. Du anpassar ditt nya utskick i en drag- och släppeditor där du kan flytta olika block med innehåll. Du kan också skriva in ny text, ändra i den befintliga och välja nya bilder. När du är nöjd så skickar du i väg brevet med några knappklick!

Behöver du en ny hemsida?

Behöver du en ny hemsida?

Skaffa en ny hemsida som utformas enligt dina behov och för din målgrupp Har du kanske ett nystartat företag som behöver en helt ny hemsida? Vi kan hjälpa dig att få en hemsida med modern responsiv design som utformas efter dina behov och din målgrupp.

Ny hemsida

Varför behöver ditt företag en hemsida?

Varför behöver ditt företag en hemsida?

Därför behöver ditt företag en hemsida. Läs mer! Det finns många anledningar till att skaffa en hemsida till ditt nya företag. Främsta anledningen är att befinna sig där kunderna finns och där de letar, nämligen på internet. Här har vi listat 10 bra anledningar till varför alla företag behöver en hemsida!

Varför hemsida?

Företagshemsida i läckert CMS

Företagshemsida i läckert CMS

Ge ditt företag en hemsida i kostnadseffektivt CMS. Läs mer! Ett CMS är ett smidigt system för att hantera hemsidors innehåll, funktioner och design. Du kan själv sköta din hemsida utan förkunskaper och se till att den alltid känns aktuell och relevant för kunderna.

Hemsida i CMS

Låt dina kunder bläddra i en online broschyr direkt på skärmen!

Låt dina kunder bläddra i din pdf direkt på skärmen

Skaffa en online broschyr som hemsidesbesökarna kan bläddra i direkt på skärmen Har du en broschyr eller katalog som du vill visa dina kunder? Låt dem bläddra i broschyren direkt på skärmen när de besöker din hemsida! Det är kul och ett garanterat sätt att fånga besökarnas uppmärksamhet.

Blädderbar pdf