Hemsidor & hemsidesdesign

Vad menas med att en hemsida är responsiv?

Med "responsiv" menas att den automatiskt anpassar sig efter skärmstorleken på mobil, surfplatta eller vanlig dator. Det innebär också att den är mobilvänlig.

Vad är det som är bra med en responsiv/ mobilvänlig hemsida?

Det blir betydligt trevligare att besöka hemsidan via mobilen om den är responsiv (och på så sätt mobilvänlig). Många vänder så fort de ser att det är en icke mobilvänlig sida de kommit till, och du riskerar därmed att förlora besökare om din hemsida inte är responsiv.

Det blir även några extra pluspoäng när det gäller sökoptimeringen eftersom Google premierar mobilvänliga hemsidor (de får ett bättre resultat i sökresultatet).

Mobilvänliga hemsidor är i stort sett ett måste om du vill hänga med i utvecklingen på internet idag när de flesta surfar via sin smartphone.

Hur mycket kostar en hemsida hos er?

Hur långt är ett snöre? ;-) Skämt åsido, priset beror på hur omfattande hemsidan ska vara. En större sida med många plugins kostar mer än en liten webbplats. Vi lämnar gärna offert och ett fast pris. Välkommen att kontakta oss så kan vi diskutera vad ni vill göra och ge ett kostnadsförslag på det.

SEO/ sökmotoroptimering

Vad betyder SEO?

SEO står för Search Enginge Optimization vilket betyder Sökmotoroptimering.

Hur gör man för att sökmotoroptimera sin hemsida?

En bra grund är att bygga sin hemsida i ett sökmotorvänligt system som Joomla. Joomla låter dig lägga in beskrivningar och sökord för enskilda sidor. Det har även sökmotorvänliga URL:s och möjlighet att göra inställningar som förbättrar SEO.

Sökmotoroptimering bygger mycket på texterna, så det är förstås viktigt att optimera dessa och att få in sökorden på olika strategiskt intressanta platser.

Sökmotoroptimering är ett långsiktigt och tidskrävande arbete men det lönar sig att lägga ner lite omsorg på detta. Välkommen att kontakta oss för få hjälp med sökmotoroptimering (SEO = Search Engine Optimization).

Om webbshop/ e-handelslösning

Hur mycket kostar det att låta er bygga min webbshop?

Själva webbshopen är helt kostnadsfri då den är Open Source (= öppen källkod). Det vi tar betalt för är designen, byggandet och installationen. När allt är på plats så äger du själv webbshopen och det tillkommer inga ytterligare avgifter.

Priset beror på omfattningen av webbshopen. Ni kan komma ner i pris genom att vi lägger in några produkter / produktkategorier som en mall, så är det bara för er att fylla på.

Går det att använda webbshopen fristående?

Det går inte, utan komponenten måste installeras som ett tillägg till Joomla. Joomla blir då ramverket.

Detta är emellertid bara en fördel för då kommer vi att kunna använda alla de fantastiska möjligheter som finns i systemet Joomla, som t.ex. att skapa kundsidor med Köpvillkor etc men även att kunna använda alla de härliga plugins som finns.

Kommer jag själva att kunna sköta min webbshop?

Absolut, webbshopen blir din egen och du kommer att kunna logga in i administrationen och lägga till produkter och utföra allt du vill.

Kan webbshopen skapa fakturor?

Ja, det går bra. Allt finns inbyggt i systemet och du ser både orders och fakturor i administrationen.

Går det att skicka ut nyhetsbrev till kunderna?

Det går bra. Det finns en lättanvänd nyhetsbrevsplugin som går att integrera med webbshopen.

Vi hjälper gärna till att ta fram en smakfull mall för ditt nyhetsbrev, som stämmer med ditt företags profil och målgrupp.

Uppgraderingar & migration

Vad menas med migration?

Joomla har kommit i olika versioner genom åren. De äldre versionerna, J1.0 och J1.5, kan inte uppgraderas till senaste versionen bara sådär utan de måste migreras. Databas och mycket annat har ändrats, så det rör sig då om en genomgripande förändring, en migration. Sedan v J2.5 är det möjligt att uppgradera via Joomla update i backend, men det är inte att rekommendera för en vanlig användare då även templatet måste uppgraderas.

Viktigt att tänka på är att alltid dubbelkolla att alla tilläggsfunktioner kommer att fungera i nya versionen. Om inte, måste de också uppgraderas eller bytas ut helt.

Behöver du hjälp med att migrera ditt system så ring 040-402 302 eller kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Vår hemsida är byggd i en äldre version av Joomla. Bör jag låta migrera den?

Absolut! Det är alltid bra att ha den senaste versionen av Joomla, för bästa möjliga funktionalitet och för maximal säkerhet. Utgångna versioner av Joomla har sämre säkerhet eftersom det inte längre utvecklas säkerhetsuppgraderingar för dem. Det innebär en större risk att bli hackad.

Andra fel kan uppstå med tiden i och med att koden blir föråldrad och inte stämmer med miljön på webbhotellen.

Det är alltid betydligt bättre och billigare att uppgradera Joomla så fort det kommer en ny version, än att låta det gå alltför lång tid. I värsta fall kan hemsidan hinna bli hackad och det kan innebära mycket arbete att få den rensad och fungerande igen.

Behöver du hjälp med att migrera ditt system så ring 040-402 302 eller kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Varför kommer det nya versioner av Joomla?

Man arbetar ständigt med att förbättra och förnya systemet. Dels är det viktigt att täppa igen eventuella säkerhetshål och buggar, men man arbetar också för att Joomla ska följa med i utvecklingen inom IT.

Behöver du hjälp med att uppgradera ditt system så ring 040-402 302 eller kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Kan ni ta hand om våra uppgraderingar?

Det gör vi gärna! Vi erbjuder serviceavtal där vi sköter löpande uppgraderingar av Joomla och backup av er hemsida. Vi kan också komma överens om ni vill att vi t.ex. håller koll på nya versioner av plugins, eller om ni vill att vi lägger in nyheter o.s.v.

Vill du veta mer så ring 040-402 302 eller kontakta oss via vårt kontaktformulär.

CMS/ publiceringsverktyg

Vad är ett CMS?

CMS (= Content Management System) är ett innehållssystem för nätet som gör att man själv kan hantera innehållet på sin webbplats. Det kallas också publiceringsverktyg eller publiceringssystem.

Behöver jag kunna HTML för att göra ändringar på min hemsida?

Nej, det behöver du inte. Det du behöver kunna är att använda en vanlig texteditor som "Word". Du gör ändringar i texten, lägger in bilder, länkar m.m. – ungefär som om du ändrade i ett vanligt "Word"-dokument. När du är klar så klickar du på "Spara"-knappen och i samma stund så syns ändringarna på hemsidan.

Om du vill se hur det ser ut innan du sparar, så finns det plugins som gör det möjligt.

Kan någon utomstående komma åt att ändra på min hemsida?

Nej, det kan de inte. Administrationen för din hemsida är skyddad bakom inloggning. Det är bara du, och eventuellt om det finns fler registrerade administratörer för din hemsida, som kommer åt att göra ändringar.

Om Joomla

Vad menas med namnet "Joomla", betyder det något särskilt?

Joomla kommer från det swahiliska ordet "Jumla" (uttalas Joomla!) som betyder "Alla tillsammans" eller "Helhet". Namnet har valts för att spegla hela idén bakom detta globala utvecklingsprojekt.

Varför är det så bra att bygga sin hemsida i Joomla?

Joomla är ett väl utprovat system som funnits i många år och som väl motsvarar de höga krav man bör ställa på ett publiceringssystem/ publiceringsverktyg. Det är säkert, lättanvänt, skalbart, sökmotorvänligt och framtidssäkert. Det är Open Source vilket betyder att du slipper betala dyra licenser i åratal framöver. Du äger själv ditt system och din hemsida.

En stor fördel är tillgången till avancerade plugins som redan finns färdigutvecklade och redo att installera när du vill utveckla funktionaliteten på din webbplats. Du kanske bestämmer dig för att starta e-handel på din hemsida och då finns det färdiga butiker att installera.

Det är förstås även en stor fördel för dig som kund att Joomla är så stort att du alltid kan känna dig säker på att hitta någon som kan hjälpa till om det behövs. Du måste inte alltid vända dig till någon viss webbyrå, utan kunskapen finns allmänt tillgänglig. Det finns många kunniga webbyråer som kan Joomla och som är redo att rycka in.

Kontakta oss redan idag så berättar vi gärna hur vi kan hjälpa dig.

Finns det risker med att använda sig av Open Source?

Det finns egentligen risker med alla system. Ingen kan någonsin garantera att en hemsida inte kommer att bli hackad. Däremot kan man göra allt man kan för att öka säkerheten så att det inte ska hända.

När det gäller just Open Source så kan man invända att personer med dåliga intentioner ser svagheter i koden som ger dem möjlighet att göra angrepp. Men just detta är också styrkan med Open Source. Tusentals utvecklare över hela världen ser samma sak och gör sitt yttersta för att täppa till sådana säkerhetsluckor.

Om man uppdaterar sitt system när de kostnadsfria säkerhetsuppdateringarna kommer och har gjort alla nödvändiga arrangemang för att ha en bra säkerhet, så är man så skyddad man någonsin kan vara. Vi hjälper dig gärna att uppgradera/ migrera er hemsida till den senaste versionen av Joomla.

Är Joomla svårt att använda?

Om du bara vill göra enklare ändringar på hemsidan, så är det verkligen inte svårt. Bara att logga in och ändra i en texteditor som fungerar ungefär som Word. När du är klar så sparar du det du gjort, och ändringen syns på hemsidan i samma stund.

De som är intresserade av att lära sig mer om Joomla hittar mycket information på nätet. Vill du ha en enkel manual eller kanske boka ett par timmars utbildning, så är du välkommen att ringa 040-402 302 eller kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Finns det någon månadskostnad eller annan kostnad för Joomla?

Absolut inte. Joomla är Open Source och systemet helt kostnadsfritt både att ladda ner och att använda. Ni äger själva er Joomla hemsida och betalar inga licenser.

Övrigt

Varför kallar ni er för Elefant Webb?

Dels tycker vi att dessa fantastiska djur är oerhört charmiga och sympatiska. Förutom det är de väldigt kloka, snälla, har gott omdöme och lär vara fantastiskt bra på webbdesign. ;-) Sedan är det förstås så att det är ett namn som vi hoppas att man kommer lätt kommer ihåg!

Ni finns i Malmö, hur gör vi om vi bor i andra änden av landet?

Inga problem! Vi har kunder över hela landet och är vana att kommunicera via mejl & mobil. Du är självklart välkommen att höra av dig till oss var du än bor. :-)