Några viktiga ord och uttryck inom webbdesign och digital marknadsföring.
A
Användarvänlighet = Att en hemsida är användarvänlig innebär att den är enkel att använda. Du ska inte behöva leta efter information, utan det du efterfrågar ska "bara finnas där". Det är även viktigt att sidan laddar snabbt, att texten har god läsbarhet och att hemsidan är väl organiserad och strukturerad.
Användargränssnitt = Inom webben menar man ofta det grafiska gränssnittet, GUI. Det är den punkt där användaren möter programmet. En hemsidas gränssnitt utgörs ofta av klickbara knappar, bilder, länkar - möjligheterna att interagera med hemsidan. Det sätt som webbsidan presenterar sig på för besökaren.
API = Application Programming Interface. På svenska ett applikationsprogrammeringsgränssnitt. Ett API används vid programmering av olika applikationer där man samlat olika funktioner, variabler och klasser i ett bibliotek. API:et utgör då gränssnittet mellan applikationen och mjukvarubibioteket.
B
Bootstrap = Bootstrap är det populära ramverket för HTML, CSS, och JavaScript som används för att utveckla responsiva webbplatser. Det är helt kostnadsfritt att använda. Det kallades tidigare för Twitter Bootstrap.
C
CMS = Förkortning av Content Management System. Ett CMS är ett system för innehållshantering av en webbplats och gör det enkelt att uppdatera och utveckla en webbplats. Inga tekniska förkunskaper behövs utan ändringar av innehållet utförs i en WYSIWYG-editor.
Community = En mötesplats eller samlingsplats på webben. Den finns ofta på en webbplats där man måste registrera sig och skapa en profil för att kunna ta del av alla möjligheter så som diskussionsforum eller chatt.
Content marketing = Innehållsmarknadsföring. Ett sätt att marknadsföra sig på nätet genom att skapa värdefullt och relevant innehåll som attraherar besökaren. Det kan till exempel vara i form av artiklar, blogginlägg, poddar, guider eller videor.
CRM = Customer Relationship Management – ett sätt att vårda sina kundrelationer. Det finns verktyg för detta, CRM-system, som ofta omfattar kundsupport, sälj- och marknadsstrategier samt analyser. Syftet är att skapa nöjda kunder som återkommer.
CSS = Cascading Style Sheets. Kallas stilmall på svenska. Det bestämmer utseendet på en hemsidas design och ligger oftast som en separat fil i en hemsidas template/tema. Det förenklar enormt då man bara behöver ändra på ett ställe istället för på flera, om man till exempel vill påverka storleken på en text.
CTA = Call To Action. Det är en uppmaning till besökaren att agera på ett specifikt sätt. Det kan exempelvis handla om en knapp för att låta användaren registrera sig för ett nyhetsbrev, att skapa ett konto eller att köpa en produkt.
D
Databas = Ett sätt att lagra och systematisera information. Det är vanligt för att hantera stora mängder information digitalt och att enkelt nå den genom en sökning. Hemsidor som utformas i Joomla använder en databas för att lagra allt innehåll.
Digital = Information som uttrycks stegvis, dvs inte kontinuerligt. Jämför analog information som är kontinuerlig. En digital klocka visar tiden stegvis medan en analog visar varje del av till exempel en minut. Datorer använder sig av informationen 1 och 0, där 1 betyder "ström på" och 0 betyder "ström av". Datorn använder alltså digital information.
Domännamn = Egentligen utgörs domännamn av IP-adresser, en serie sifferkombinationer som används av datorer för att kommunicera med varandra. För att göra det enklare för människor att komma ihåg olika hemsidesadresser så har man översatt de olika sifferkombinationerna till domännamn. Domännamnet skrivs in i webbläsaren, till exempel elefantwebb.se.
E
F
G
GUI = Förkortning av Graphical User Interface. Betyder det grafiska användargränssnittet, det vill säga utseendet på en webbplats och möjligheten att interagera genom att klicka på skärmen. Till skillnad från ett textbaserat användargränssnitt där man måste skriva in kommandon för att få programmet att göra något.
H
HTML = Förkortning av Hyper Text Markup Language. Det är ett språk som används på Internet för att strukturera text, länkar, bilder och annat innehåll på hemsidor. Texten innehåller s.k taggar som berättar för webbläsaren hur den ska tolkas.
I
Interaktionsdesign = Man formger produkter, t ex webbplatser, med fokus på hur besökarna kommer att interagera med produkten. Man utformar bästa möjliga användargränssnitt för besökaren genom enkel och intuitiv navigation etc.
Interaktiv = Möjlighet att samverka med eller påverka något. Man talar ofta om interaktion mellan människa/dator eller besökare/hemsida. En interaktiv hemsida ger möjlighet för besökaren att göra något själv, inte bara ta del av information, utan att t ex klicka på en länk som öppnar ett nytt fönster.
Internet = En global sammankoppling av datorer. Har möjliggjort det moderna kommunikationssamhället där människor över hela jorden oberoende av avstånd kan delta i ett globalt samtal, dela filer och annan information, skriva mail, blogga etc.
J
Joomla = Joomla är ett av de populäraste och mest avancerade innehållshanteringssystemen för webben. Systemet är Open Source och utvecklas och förbättras fortlöpande av en global community. Joomla kommer från det swahiliska ordet Jumla som betyder Alla tillsammans eller Helhet.
K
Konvertering = En konvertering är när besökaren utför något du vill den ska göra på din webbplats. Det kan exempelvis vara att anmäla sig till ett nyhetsbrev, köpa en produkt eller ladda ner en broschyr.
Konverteringsoptimering = Utforma hemsidan så att besökaren agerar så som du vill. Ha tydliga Call to actions, undvik störande element och förkorta antalet steg (klick) för att ta användaren dit du vill.
L
Linux = Ett Unix-liknande operativsystem som till största delen består av öppen källkod, det vill säga fri programvara.
Long-tail sökord = Mindre populära sökord eller sökfraser. Kan ofta användas framgångsrikt i SEO då det råder mindre konkurrens på dessa än på så kallade Short-tail sökord.
M
Mall = Mall för hur en hemsida ska se ut. Oftast finns en header, en huvudmeny, 1-3 kolumner och längst ner en footer. I mallen bestäms typografi, färgsättning och hur de grafiska elementen ska samspela. Kallas oftast "Template" eller "Tema".
MariaDB = MariaDB är en Open Source-databas som liknar MySQL och är en fri och öppen källkod-version av MySQL. Den har utökad och förbättrad funktionalitet och är snabbare och säkrare än MySQL.
Metadata = Ungefär "information om data". När det gäller webbplatser så avses information om struktur och innehåll på en webbplats, till exempel Meta Description som är beskrivningen av en webbplats.
Mobile first = I och med att mobilanvändandet fortsätter att öka så har en designstrategi uppstått där man utgår från mobilen när man bygger en ny hemsida. Man utformar då både innehåll, design och funktioner för mobilen och skalar sedan upp för användare på större skärmar.
MySQL = Gammal och väletablerad databashanterare som använder sig av frågespråket SQL. Fri programvara med öppen källkod.
N
Navigation = Menystrukturen på en webbplats. Med hjälp av en genomtänkt meny kan du skapa en avvändarvänlig webbplats där besökaren har lätt att hitta det han eller hon söker.
O
Open Source = På svenska "Öppen källkod". Programkoden är helt öppen för alla att ta del av. Oftast menar man med Open Source att koden är fri att använda, modifiera, läsa och vidaredistribuera. Man får alltså lov att anpassa ett program så att det stämmer med ens behov. Ibland erbjuds sådana modifikationer tillbaka till den som skapat programmet, och kommer kanske sedan att ingå i nya versioner av programmet. Linux och Joomla är exempel på Open Source program.
P
Parallax design = En slags animeringsteknik där förgrund och bakgrund rör sig olika i förhållande till varandra och på så sätt skapar en illusion av djup. Det var under en tid mycket populärt med denna typ av bilder speciellt inom "One Page Templates", där man som namnet antyder endast har en enda sida och där menyn går till ankarlänkar som placerats på samma sida istället för till traditionella undersidor.
PHP = Hypertext Preprocessor. Ett scriptspråk för webbservrar som används för webbplatser med dynamiskt innehåll. Både Joomla och WordPress är skapade i PHP.
Plugin = En plugin är en programmodul som utökar funktionaliteten på en webbplats. Det är programpaket som laddas upp till webbplatsen och enkelt installeras där. Exempel på funktioner som kan läggas till med hjälp av plugins är backup, e-handel, formulär och bildgallerier.
Publiceringsverktyg = Ett publiceringsverktyg, eller publiceringssystem, är ett innehållshanteringssystem som ofta används för att publicera material på webben. Det kallas även CMS. Exempel på kända publiceringsverktyg är Joomla och WordPress.
Q
R
Responsiv = Hemsidan utformas på ett sådant sätt att den automatiskt anpassar sig till skärmstorleken på den enhet som du surfar från, till exempel mobil, tablet eller vanlig dator.
ROI = Return On Investment. På svenska ungefär avkastning av investeringar. Genom att räkna ut ROI får du veta om investeringen är lönsam eller inte. Det räknas ut så här: ROI = (avkastning minus kostnader) delat med kostnader. Multiplicera med 100 för att få kvoten i procent.
S
SEO = Search Engine Optimization, på svenska Sökmotoroptimering. Att lyfta fram de viktigaste sökorden så att en hemsida kommer högt på sökmotorerna vid sök på dessa ord.
SERP = Search Engine Results Page. Resultatsidan som kommer upp när du gjort en sökning på en sökmotor som Google eller Bing.
Short-tail sökord = Generiska sökord som är väldigt svepande och som det råder stor konkurrens om. Till exempel "kläder" eller "cyklar".
Surfplatta = En slags handdator med pekskärm avsedd att hålla i handen. Kallas även pekplatta, padda (från iPad), datorplatta eller pekdator. På engelska "Tablet". Ofta används denna typ av dator för att läsa e-böcker på och kallas därför även läsplatta.
Sociala medier = Digitala samlingsplatser där människor kommunicerar med text och bild inom vissa ramar, där oönskat innehåll tas bort av administratören. Exempel på sociala medier är LinkedIn, Instagram och Facebook.
Sökmotoroptimering = Att sökoptimera innebär att lyfta fram de viktigaste sökorden så att en hemsida hamnar högt på sökmotorerna vid sök på dessa ord. Sökmotoroptimering är ett arbete som aldrig tar slut utan du behöver ständigt positionera dig i förhållande till konkurrenter, trender och se till att regelbundet skapa nytt innehåll.
T
Tablet = En slags handdator med pekskärm avsedd att hålla i handen. Kallas även pekplatta, padda (från iPad), datorplatta eller pekdator. På svenska "Surfplatta". Ofta används denna typ av dator för att läsa e-böcker på och kallas därför även läsplatta.
Template = Mall för hur en hemsida ska se ut. Oftast finns en header, en huvudmeny, 1-3 kolumner och längst ner en footer. I mallen bestäms typografi, färgsättning och hur de grafiska elementen ska samspela.
Texteditor = På svenska "Textredigerare". Ett program där du kan redigera en oformaterad text och ge den olika nivåer av rubriker, fetstil, färgmarkeringar etc.
Textredigerare = Ett program där du kan redigera en oformaterad text och ge den olika nivåer av rubriker, fetstil, färgmarkeringar etc.
Tillgänglighet = Att en hemsida är tillgänglig innebär att människor med olika funktionsnedsättningar ges möjlighet att tillgodogöra sig innehållet. Det kan handla om att lägga beskrivande text av vad en bild föreställer i alt-attribut eller att se till att ha hög läsbarhet genom att textfärgen konstrasterar mot bakgrunden.
Tilläggsprogram = Ett tilläggsprogram är ett datorprogram som inte körs fristående utan installeras som en programmodul till exempel på en Joomla-hemsida, för att utöka funktionaliteten. Kallas även för plugin.
Tredjepartstillägg = Tredjepartstillägg är samma sak som plugin och innebär ett programtillägg som utökar funktionaliteten på en hemsida.
U
UI = User Interface, användargränssnitt. Förenklat kan man säga att det är det man ser i webbläsaren när man besöker en hemsida. Med ett grafiskt användargränssnitt kan man enkelt trycka på knappar för att utföra olika saker på skärmen, jämfört med gamla textbaserade DOS-program där man fick skriva in kommandon.
URL = Uniform Resource Locator, URL. Eller enklare uttryckt: Webbadress. T.ex. https://www.elefantwebb.se.
USP = Unique Selling Point. Unik konkurrensfördel – det som du har men som konkurrenterna saknar och som får ditt företag att stå ut i mängden.
UX = User Experience, det vill säga hur en användare upplever en hemsida (eller en app eller annat digitalt gränssnitt). Hur besökarna upplever en hemsida är helt avgörande för om de vill stanna kvar och utforska mer av en webbplats. Det ska vara enkelt att förstå sig på hemsidan och hitta vad man letar efter. En bra kundupplevelse är A och O för en lyckad hemsida.
V
W
Webbläsare = Ett program för att använda och tolka HTML-kod (och annan kod) som lagts upp på webbservrar på internet, helt enkelt ett program för att visa hemsidor. Exempel på kända webbläsare är Brave, Google Chrome, Mozilla Firefox och MS Edge.
Webbinnehållhanteringssystem = Innehållshanteringssystem för webben, till exempel Joomla eller WordPress. Med ett innehållshanteringsverktyg för webben kan du skapa avancerade webbplatser. Det finns mängder av programvarumoduler, plugins, för att utöka funktionaliteten och som är enkla att koppla till. Ett webbpubliceringsverktyg kallas även för CMS.
WordPress = Ett populärt blogg- och innehållshanteringssystem för webben som är enkelt att använda.
WYSIWYG = Förkortning av What You See Is What You Get. Betyder att du gör ändringar i text & bild i en textredigerare på ett sätt som påminner om Word, och att du direkt ser hur texten ändras. Du behöver alltså inte kunna HTML.
X
Y
Z
Å
Ä
Ö
Öppen källkod = På engelska "Open Source". Programkoden är helt öppen för alla att ta del av. Oftast menar man med Open Source att koden är fri att använda, modifiera, läsa och vidaredistribuera. Man får alltså lov att anpassa ett program så att det stämmer med ens behov. Ibland erbjuds sådana modifikationer tillbaka till den som skapat programmet, och kommer kanske sedan att ingå i nya versioner av programmet. Linux och Joomla är exempel på Open Source program.
Saknar du ett ord i ordlistan eller har något blivit fel?
Kontakta oss så lägger vi till ordet eller rättar till informationen!